ISIS is de Arabische afkorting voor Islamitische Staat van Irak en de Levant. Ze zijn ook bekend als de Islamitische Staat van Irak en Syrië en de Islamitische Staat van Irak en ash-Sham. Dit is een jihadistische extremistische militante groep en zelfverklaarde islamitische staat en het kalifaat, dat wordt geleid door en hoofdzakelijk samengesteld van soennitische Arabieren uit Irak en Syrië. Tot op heden is deze groep door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot een terroristische groep en heeft het de controle over grondgebied met meer dan tien miljoen mensen in Irak en Syrië, evenals territoriale beperkte controle in Libië en Nigeria. De groep ook actief is of heeft filialen in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Azië.

Op 29 juni 2014 riep de militaire groep een wereldwijd kalifaat uit dat geacht wordt te worden gesticht in het noorden van Syrie en Irak. Abu Bakr al-Baghdadi heeft zichzelf omgedoopt tot leider van de “Islamitische Staat. Het kalifaat wil de religieuze, politieke en militaire autoriteit claimen over alle moslims wereldwijd en het vraagt ​​ook dat de wettigheid van alle emiraten, groepen, staten en organisaties nietig of disfunctioneel te verklaren zodra de uitbreiding van het gezag het kalifaat een feit is en om de komst van troepen die kalifaat kunnen beteugelen, tegen te gaan.

Deze eisen hebben een veel angst gezaaid onder velen, vooral in het zogenaamd gebied waar het Kalifaat moeten worden opgericht. De Verenigde Naties houden ISIS verantwoordelijk voor schendingen van de mensenrechten en oorlogsmisdaden en Amnesty International heeft gemeld dat etnische zuiveringen op een historisch grote schaal worden uitgevoerd door de groep. Andere groepen die het ISIS hebben aangemerkt als een terroristische groep omvatten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, India, Indonesië, Turkije, Saudi-Arabië, Syrië en tal van andere overheden. Meer dan 60 landen zijn direct of indirect actief bij voeren van oorlog tegen ISIS.