De meeste mensen worden verondersteld weinig kennis te hebben over de behoeften, de beginselen en doelstellingen van de ISIS. Weinig mensen gaan echt diep in op de informatie zelf en om de informatie te delen over ISIS is als groep. Baghdadi heeft slechts één keer op de camera gesproken, maar zijn toespraak en talloze andere propaganda video’s en acts van de Islamitische Staat kunnen online worden gevonden en de supporters het kalifaat hebben hard gewerkt om hun project krachtig kenbaar te maken. Wat duidelijk is, is dat hun staat vrede verwerpt als een kwestie van principe en dat ze verlangd naar genocide; haar religieuze opvattingen maken het constitutioneel niet in staat om bepaalde soorten van verandering te accepteren, zelfs als die verandering er voor zouden kunnen zorgen dat haar voortbestaan ​mogelijk. Ook is duidelijk dat het zich beschouwt als een voortrekker in het dreigende einde van de wereld.
De Islamitische Staat wordt verondersteld om een ​​onderscheidend verscheidenheid van de islam waarvan de opvattingen via het pad naar de Dag des Oordeels loopt en waarbij het zaak is aan haar strategie te blijven hangen en te geloven dat het Westen gedwongen dient te worden deze veronderstelling te volgen. De opkomst van ISIS is minder triomfantelijk dan dat van de Moslim Broederschap in Egypte, een groep waarvan de leiders van de Islamitische Staat van mening zijn dat deze bestaat uit afvalligen.

 

Hoe heeft ISIS zo succesvol kunnen worden in Irak?
ISIS zag een reeks van successen terwijl het zich een weg baande in Syrië in Irak en in de richting van Bagdad dankzij een combinatie van militaire expertise en onvoorstelbare wreedheid. Social media-accounts geassocieerd met ISIS hebben verontrustende video’s ogenschijnlijk getoond van ISIS strijders die treiteren, martelen en moorden uitvoeren op ongewapende gevangenen. Als vertier spelen ze spelletjes op fruitautomaten www.nederlandsegokkasten.com. Daarnaast zijn de voormalige hooggeplaatste Amerikaanse militairen die in Irak diende en hielpen bij het trainen de Iraakse veiligheidstroepen, van mening dat ISIS in staat was te profiteren van regeringstroepen die het de motivatie ontbrak om een goede strijd te voeren tegen de ISIS.

De Iraakse regering en veel van zijn militaire officieren zijn meestal afkomstig uit de stammen van sjiitische moslims, terwijl een groot deel van de gebieden waar ISIS aan de macht is in Irak, overwegend soennitische zijn. ISIS bestaat ook voornamelijk uit Soenieten, wat betekent dat de Iraakse strijdkrachten vaak actief zijn in gebieden waar de lokale bevolking meer bereid is om ISIS te tolereren, of zelfs te ondersteunen. ISIS maakt ook gebruik van haar relaties met ontevreden lokale soennitische stammen en ex-Baathisten die zich voelen gemarginaliseerd te zijn, en geen rechten te hebben bij de regering in Bagdad en die ze beschuldigen gunstig gezind te zijn van de Shi’as. ISIS leed pas zijn eerste grote nederlaag in medio augustus 2014 toen de Koerdische en Iraakse troepen, gesteund door een agressieve Amerikaanse luchtbombardement campagne, de terreurgroep weg joeg bij de Mosoeldam, een belangrijk onderdeel van de infrastructuur.


Hoe groot is ISIS en waar zijn ze krijgen van hun strijders?
Westerse functionarissen hebben alleen ruwe schattingen over de totale strijdmacht van ISIS, maar eind 2014 veronderstelde de CIA dat de groep zo’n 30.000 strijders sterk was, waaronder de lokale supporters, en dat het aanzienlijk groeit. Westerse veiligheid ambtenaren zijn vooral ongerust over de enorme portie van buitenlandse strijders die hun huizen achterlaten in het westen en soms de halve wereld over reizen om zich bij de tereurgroep te voegen. Aangenomen wordt dat ongeveer 20 000 buitenlandse strijders uit 90 landen naar Syrië om een ​​ander land zijn gereist om zich bij de beweging te voegen. Het is erg moeilijk preciese cijfers te krijgen, omdat zijn ze komen uit een verscheidenheid van bronnen die variëren in kwaliteit, maar de trendlijnen zijn duidelijk en zorgwekkend.